UK: Secvențierea întregului genom ar trebui să facă parte din abordarea clinică standard a fiecărui caz de cancer

  • Medicina personalizată



100,000 Genomes Project este o inițiativă a guvernului Regatului Unit de a implementa medicina genomica în practica medicală curentă. Recent, s-au generat noi dovezi în cadrul proiectului care arată valoarea acestei abordări în oncologie și mai ales importanța integrării informației genomice cu date clinice, ceea ce poate influența semnificativ evoluția pacienților, accelerând tranziția spre medicina de precizie

Într-un nou studiu s-a realizat secvențierea întregului genom (WGS) pentru aproape 14.000 de tumori solide, reprezentând 33 de tipuri de cancere. Rezultatele demonstrează utilitatea combinării datelor WGS cu cele clinice pentru alegerea strategiei optime pentru fiecare pacient precum și a investițiilor în infrastructura națională pentru a genera date genomice și clinice la scară largă despre pacienți oncologici. Peste 90% din tumorile cerebrale și 50% din cazurile de cancer de colon și cancer pulmonar au prezentat modificări genetice relevante pentru algoritmul de tratament. Datele sunt publicate în Nature.

abonare

Cu 100,000 Genomes Project, NHS a devenit primul sistem național de sănătate care oferă secvențierea întregului genom (WGS) ca parte a îngrijirii de rutină prin intermediul Serviciului de Medicină Genomică al NHS.

Proiectul a arătat diversitatea mutațiilor genetice în diferite tipuri de cancer. Prin analiza datelor genomice, alături de datele clinice și legate de tratament, colectate pe o perioadă de 5 ani, s-au identificat modificări genetice care se corelează cu supraviețuire și care pot informa un management mai bun al fiecărui caz.

  • S-a observat o incidență mare a variantelor patogene și a aberațiilor numerice ale cromozomilor în glioblastomul multiform
  • Sarcoamele au fost marcate de o prezență semnificativă a variantelor structurale acționabile (13% din cazuri).
  • În cancerul ovarian seros de grad înalt, 40% din cazuri au prezentat deficiență de recombinare omoloagă, cu 30% legate de variante germinale patogene.
WGS in UK Biobank
Image by Freepik

Pe măsură ce testarea genomică devine mai accesibilă este esențială combinarea acestor informații cu date din lumea reală. Această integrare este crucială pentru o înțelegere mai bună asupra impactului pe termen lung asupra evoluției pacienților. Datele demonstrează și importanța combinării analizei somatice și germinale în înțelegerea genomului cancerului. Acumularea datelor genomice alături de datele incluse în registrele electronice de cancer, cum ar fi cele legate de stadializare, histologie, tratament și evoluția pacientului îmbogățește setul de date și poate îmbunătăți selecția biomarkerilor.

Aceste rezultate susțin implementarea în algoritmii de decizie clinică a informațiilor obținute prin WGS pentru diferite tipuri de cancer, inclusiv sarcom, glioblastom și anumite tipuri de cancer mamar și ovarian.

Cu toate acestea, implementarea WGS în sistemele de sănătate este asociată și cu provocări, în special în ceea ce privește costurile și cerințele operaționale.

În acest context, rolul comitetelor multidisciplinare (molecular tumor boards) în interpretarea rezultatelor WGS este vital. Aceste comitete evaluează variantele somatice și germinale pentru acționabilitatea clinică, ghidează deciziile de tratament și facilitează înscrierea în studii clinice. Înțelegerea impactului diferitelor variante genetice poate îmbunătăți valoarea prognostică și predictivă a biomarkerilor. Această abordare se aliniază cu studiile cu design adaptativ de tip „basket”, având ca scop generarea de dovezi pentru medicina de precizie și eficientizarea studiilor clinice.

100,000 Genomes Project a contribuit semnificativ la înțelegerea genomului cancerului și aplicarea sa în îngrijirea pacienților. Acest proiect arată potențialul WGS în practica medicală și subliniază angajamentul NHS de a conecta cercetarea cu nevoile din sistemul de sănătate, îmbunătățind în cele din urmă rezultatele pentru pacienți. De asemenea, promovează colaborarea între cercetători și construiește o infrastructură pentru cercetarea genomică,  accelerând semnificativ progresele în tratamentul personalizat al cancerului.

Citește și: